Op horze.nl doe je makkelijk online inkopen en ontvang je jouw nieuwe producten binnen een paar dagen.
Hulpteugels zijn bedoeld om de ruiter te ondersteunen het paard met de juist hoofd- halshouding te laten lopen. Ze worden gebruikt bij het longeren of tijdens het rijden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een paard moeilijk wil nageven, erg fris en onstuimig is of zich op sommige momenten sterk maakt. In sommige situaties en afhankelijk van het trainingsniveau van paard en ruiter kunnen hulpteugels ook steun bieden. Er zijn hulpteugels welke in verbinding staan met de hand van de ruiter, zoals een slofteugel, echter zijn er ook hulpteugels welke niet via de ruiterhand lopen en volledig zijn bevestigd aan het harnachement van het paard. Het is dus van groot belang dat je, wanneer je besluit een hulpteugel te gebruiken, deze goed afstelt en op de juiste positie vast maakt. Het is daarnaast belangrijk dat een hulpteugel altijd tijdelijk en alleen voor opleidingsdoeleinden wordt gebruikt. Een martingaal of borsttuig met martingaal is hierin een uitzondering, deze kan vooral bij het springen en crossen een goede ondersteuning geven. Een martingaal heeft ook geen inwerking bij een normale hoofdhouding. Daarnaast moet bij het gebruik van hulpteugels altijd rekening worden gehouden of het paard capabel is voor hetgeen wat wordt gevraagd. Een hulpteugel mag ook nooit worden gebruikt om een houding af te dwingen, je paard moet bij het dragen van een hulpteugel altijd ontspannen en in een correcte houding kunnen bewegen. Als je een probleem hebt bij het rijden van je paard is het dan ook belangrijk hulp te zoeken bij een goede rijinstructeur zodat jij en je paard met de juiste lessen het probleem rijtechnisch kunnen proberen op te lossen voordat je besluit een hulpteugel te gebruiken.
Bijzetteugels zijn veel gebruikte hulpteugels. Ze worden in principe gebruikt bij het longeren, maar in sommige gevallen ook bij het rijden. Het zijn twee losse riemen, eentje voor de linker en eentje voor de rechter kant van je paard. Het haakje aan het ene uiteinde wordt aan de bitring vastgemaakt en de andere kant aan de singelstoot of aan een ring van de longeersingel. Sommige bijzetteugels hebben een stukje met elastiek of een rubberen ring voor extra "vering" en "gevoel" in de teugel om een te stugge verbinding te voorkomen. Een bijzetteugel wordt gebruikt als steun en om het paard in de juiste houding te laten lopen. Ze mogen nooit te kort worden afgesteld om te voorkomen dat het paard een onnatuurlijke houding aan moet nemen of in een houding wordt gedwongen.
Een driehoeksteugel (ook wel Weense teugel genoemd) wordt bevestigd aan de singel en loopt tussen de voorbenen van je paard via de bitringen naar de zijkant van je paard waar je het kan bevestigen aan de singel of singelstoten. Een driehoeksteugel wordt vaak gebruikt voor het longeren maar is ook geschikt om te gebruiken bij het rijden. Let op dat je ook deze hulpteugel nooit te strak af mag stellen.
Slofteugels worden over het algemeen gebruikt bij het rijden. Het is een hele lange teugel welke vast zit onder aan de singel of aan een singellus. Hij loopt tussen de voorbenen van je paard, door de bitringen heen en wordt dan als tweede set teugels door de ruiter in de hand genomen. Het is ook mogelijk de slofteugel aan de zijkant van het paard aan de singel of singelstoot te bevestigen en deze dan door de bitringen te halen en in de hand te nemen. Je kan als ruiter dus extra invloed uitoefenen op je paard bij het gebruik van een slofteugel. Een slofteugel motiveert het paard het hoofd richting de singel toe te dragen. Een stille en vriendelijke hand in combinatie met een onafhankelijke zit is dus van het grootste belang bij het rijden met een slofteugel om ongemak of zelfs pijn bij je paard te voorkomen. Gebruik een slofteugel altijd correct zodat deze alleen inwerkt op het moment dat het paard sterk wordt. Een slofteugel mag nooit continu aangespannen zijn, maar moet gedurende het rijden losjes slap hangen en alleen strak komen te staan op het moment dat dit écht nodig is. Slofteugels moeten niet worden gebruikt door onervaren en beginnende ruiters.
Als je eenmaal hebt nagedacht over je trainingsniveau, trainingsstijl, doelen en de voorkeuren van je paard en je hebt besloten een bepaald type hulpteugels te gebruiken kan je kijken naar de details. Horze heeft hulpteugels in verschillende materialen, maten en uitvoeringen. Kies voor een hulpteugel uit onze eigen Horze collectie of van F.R.A. of Kincade.
In de paardensport wordt elke riem die met het paard is verbonden maar niet de teugel in de hand van de ruiter zelf is, een hulpteugel genoemd. Er zijn verschillende soorten hulpteugels voor verschillende trainingsdoeleinden. Je behoort ze altijd correct en met verstand te gebruiken en ze mogen nooit de oplossing zijn van een slechte rijvaardigheid van de ruiter zelf.
Een bekende hulpteugel is de bijzetteugel, deze wordt gebruikt als steun en om het paard in de juiste houding te laten lopen. Ze mogen nooit te kort worden afgesteld om te voorkomen dat het paard een onnatuurlijke houding aan moet nemen of in een houding wordt gedwongen. Een bijzetteugel wordt vaak gebruikt met longeren en loopt van de bitringen naar de zijkant van het paard waar het aan de (longeer)singel vast wordt gemaakt.
Een driehoeksteugel (ook wel Weense teugel genoemd) loopt van de singel aan de zijkant van je paard, via de bitring tussen de voorbenen door en wordt bevestigd aan de onderzijde van de singel of aan een singellus. Een driehoeksteugel wordt vaak gebruikt voor het longeren. Let op dat je ook deze hulpteugel nooit te strak af mag stellen.
Een slofteugel wordt gebruikt bij het rijden. Hij loopt van de singel, tussen de benen van het paard, door de bitringen naar de hand van de ruiter. Een stille en vriendelijke hand in combinatie met een onafhankelijke zit is dus van het grootste belang om ongemak of zelfs pijn bij je paard te voorkomen als je een slofteugel gebruikt. Een slofteugel mag nooit continu aangespannen zijn, maar moet gedurende het rijden losjes slap hangen en alleen strak komen te staan op het moment dat dit écht nodig is.
Tenslotte is de martingaal of een borsttuig met een afneembare martingaal een bekende hulpteugel. De martingaal wordt vooral in de springsport gebruikt en voorkomt dat het paard zijn hoofd te ver omhoog kan gooien. Een martingaal met losse ringen is een prettige hulpteugel en zorgt voor een goede ondersteuning de juiste controle te houden op je paard. Het fijne van een martingaal is dat deze geen inwerking heeft bij een normale hoofdhouding en op dat moment een volledige bewegingsvrijheid geeft.
Hulpteugels moeten, zoals hun naam al zegt, altijd een hulpmiddel zijn voor de ruiter, maar vooral voor het paard. Daarom moet je er bij alle soorten hulpteugels voor zorgen dat je de beweging van je paard niet te veel beperkt of dat je het paard in een positie dwingt waarin het zich niet prettig voelt. Daarnaast is het belangrijk te bedenken of je paard capabel is voor hetgeen wat wordt gevraagd. Een correct gebruikte hulpteugel beperkt of voorkomt ongewenste dingen en bevordert wat je uiteindelijk wilt bereiken zonder hulpteugels.
Het juiste gebruik van hulpteugels hangt altijd af van welke hulpteugel je gebruikt en welk trainingsdoel je nastreeft. Bedenk waar de hulpteugels je bij kunnen ondersteunen, wat het gewenste doel is wat je met de hulpteugel wilt bereiken en of je ditzelfde doel niet zonder hulpteugels kan trainen. Als je een probleem hebt bij het rijden van je paard is het dan ook belangrijk hulp te zoeken bij een goede rijinstructeur zodat jij en je paard met de juiste lessen het probleem rijtechnisch kunnen proberen op te lossen voordat je besluit een hulpteugel te gebruiken.
Hulpteugels zijn een aanvulling op de optoming van je paard. Ze worden gebruikt om de houding van het paard te verbeteren bij het longeren of het rijden. Een goede ruiter zou deze hulpmiddelen niet nodig moeten hebben. Helaas worden hulpteugels echter veel te vaak en ook nog ondoordacht gebruikt. Ze kunnen nuttig zijn bij beginnende ruiters om hen te helpen de juiste controle te houden en voor het verkrijgen van een correcte zit. Ze kunnen ook tijdelijk worden gebruikt om moeilijk te rijden paarden weer op weg te helpen. Het is echter belangrijk dat een hulpteugel alleen voor opleidingsdoeleinden wordt gebruikt. Daarnaast moet er altijd rekening worden gehouden of het paard capabel is voor hetgeen wat wordt gevraagd. Een hulpteugel mag ook nooit worden gebruikt om een houding af te dwingen. Daarom is een hulpteugel ook nooit geschikt voor de cross. Sterker nog, hulpteugels zijn bij deze tak van sport zelfs erg gevaarlijk. De enige uitzondering hierop is (een borsttuig met) een glijdende ring martingaal. Een martingaal kan nuttig zijn om te voorkomen dat het paard zijn hoofd teveel omhoog gooit. Dit is niet alleen oncomfortabel, maar kan ook erg gevaarlijk zijn tijdens het crossen. Een martingaal heeft bij een normale normale hoofdhouding geen inwerking en geeft een optimale bewegingsvrijheid.
Bijzetteugels zijn geschikt om te gebruiken bij het longeren van je paard. Het zijn twee losse riemen, eentje voor de linker en eentje voor de rechter kant van je paard. Het haakje aan het ene uiteinde wordt aan de bitring vastgemaakt en de andere kant aan een ring van de longeersingel. Sommige modellen hebben een stukje met elastiek of een rubberen ring voor extra "vering" en "gevoel" in de teugel om een te stugge verbinding te voorkomen. Een bijzetteugel wordt gebruikt als steun en om het paard in de juiste houding te laten lopen. Bij het longeren kan je ze zien als vervanging van de ruiterhand. Een paard kan contact maken met het bit en hierop nageven. Een bijzetteugel begrenst het paard ook in de schouders. Ze mogen nooit te kort worden afgesteld om te voorkomen dat het paard een onnatuurlijke houding aan moet nemen of in een houding wordt gedwongen. Verder dient rekening te worden gehouden met de stelling en buiging die een paard aan moet kunnen nemen bij het longeren.
Daarnaast kan je voor het longeren een driehoeksteugel (ook wel Weense teugel genoemd) gebruiken. Deze loopt van de zijkant van de longeersingel, via de bitring tussen de voorbenen door en wordt bevestigd aan de onderzijde van de longeersingel. Let op dat je ook deze hulpteugel nooit te strak af mag stellen.
Tot slot zijn er steeds meer modellen speciale longeerhulpteugels verkrijgbaar, allemaal met verschillende specifieke eigenschappen en geschikt voor verschillende trainingsdoeleinden. Longeren met dubbele lijnen is ook een hele goede manier om je paard te trainen aan de longeerlijn.
Het effect hangt af van welke hulpteugel je kiest. Het is dan ook belangrijk te weten welk probleem je met de hulpteugel op wilt lossen. De meeste hulpteugels zijn ontworpen om het paard in een correcte houding te laten lopen, namelijk; voorwaarts-neerwaarts. De hulpteugel maakt het onmogelijk of ongemakkelijk om een verkeerde houding aan te nemen. Echter zal een goede ruiter deze hulpmiddelen niet nodig moeten hebben. Helaas worden hulpteugels veel te vaak en ook nog ondoordacht gebruikt. Ze kunnen nuttig zijn bij beginnende ruiters om hen te helpen de juiste controle te houden en voor het verkrijgen van een correcte zit. Ze kunnen ook tijdelijk worden gebruikt om moeilijk te rijden paarden weer op weg te helpen. Het is belangrijk dat een hulpteugel altijd tijdelijk en alleen voor opleidingsdoeleinden wordt gebruikt. Een martingaal is hierin een uitzondering, deze kan vooral bij het springen en crossen een goede ondersteuning geven. Een martingaal heeft ook geen inwerking bij een normale hoofdhouding. Daarnaast moet er altijd rekening worden gehouden of het paard capabel is voor hetgeen wat wordt gevraagd. Een hulpteugel mag ook nooit worden gebruikt om een houding af te dwingen. Als je een probleem hebt bij het rijden van je paard is het dan ook belangrijk hulp te zoeken bij een goede instructeur zodat jij en je paard met de juiste lessen het probleem rijtechnisch kunnen proberen op te lossen.