Op horze.nl kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 69,-
Veel keuze uit betaalmethodes & aankopen op account
Gratis retourneren
Gratis klantenservice & chat
Een dressuurstang gebruik je in combinatie met een kinketting en een onderlegtrens en kan je alleen bevestigen aan een stang en trens hoofdstel. Een stang en trens optoming is bedoeld om meer verfijnde hulpen te kunnen geven en is alleen geschikt voor ver gevorderde ruiters met een stille en zachte hand in combinatie met een onafhankelijke zit. Een ruiter heeft twee paar teugels in de hand bij het rijden met een stang en trens hoofdstel. In Nederland zijn ze pas toegestaan vanaf de paarden Z1.
Dressuurstangen zijn verkrijgbaar in zeer veel verschillende materialen zoals roestvrijstaal, titanium, koper, aurigan of sensogan (beide koperlegeringen) of kunststof. Het materiaal kan zorgen voor meer speekselvorming waardoor het paard het bit gemakkelijker zal accepteren. Het ene paard is gevoeliger in de mond dan de ander en daarom zullen paarden verschillen in voorkeur voor materiaal. Het kan verstandig zijn een dressuurstang aan te schaffen van hetzelfde materiaal als het bit aan je gewone trens hoofdstel waar je paard fijn op loopt.
Een dressuurstang in niet voorzien van gewone bitringen, maar scharen en heeft daarom een hefboomwerking. Hoe langer de scharen hoe scherper het bit inwerkt. Het is dan ook belangrijk dat de kinketting nooit te los of te strak zit. Een dressuurstang heeft een ongebroken mondstuk met een tongboog. Je kan kiezen voor verschillende diktes van het mondstuk en hoogtes van de tongboog.
Het kan lastig zijn om goede dressuurstang te vinden voor je paard. Bij de stang is het heel belangrijk dat de tongboog perfect bij de vorm van tong past, de pasvorm is dus heel belangrijk. Als de tongboog niet bij de tong past kan je paard de tong opzij duwen of optrekken. Dit kan zorgen voor pijn en schade geven aan de lagen. Daarnaast spelen de slijmvliezen, tanden, lagen en het verhemelte ook nog een rol bij het vinden van de correcte stang en trens optoming van je paard. Het is dan ook erg belangrijk dat een stang en trens optoming goed past, correct is afgesteld en comfortabel zit. Vraag (bij twijfel) altijd hulp van je instructeur of iemand met de juiste ervaring.
Horze heeft een groot assortiment dressuurstangen voor je paard zodat je altijd de combinatie bitten vindt welke voor jouw paard geschikt is. Shop er eentje van ons eigen merk of van Sprenger of Trust.
Om een dressuurstang in combinatie met een onderlegtrens, kinketting en stang en trenshoofdstel te kunnen gebruiken moeten zowel paard als ruiter vergevorderd zijn. Een stang en trens optoming is daarom ook alleen toegestaan vanaf de hogere klassen van de dressuursport. Het paard moet in staat zijn in de juiste opgerichte houding met voldoende balans en impuls te lopen. Het paard moet fijn aan de hulpen staan en bekend zijn en gehoorzaam op de juiste teugelhulpen. De ruiter moet beschikken over een stille en zachte hand in combinatie met een onafhankelijke zit. Daarnaast moet de ruiter bekend zijn met het rijden met twee paar teugels. Het is zeer belangrijk dat de ruiter weet hoe het bit correct moet worden gebruikt en moet zich bewust zijn van het effect ervan. Dit is de enige manier om veiligheid voor het paard en een positief effect tijdens het rijden te garanderen. Vraag je jezelf dus altijd af, voor je begint met het rijden van een stang en trens optoming, waarom je hiermee wilt gaan en rijden en of jij en je paard er beide aan toe zijn om ermee te gaan rijden. Een stang en trens optoming is geen oplossing voor het verdoezelen van problemen of om paarden die zich sterk maken mee te rijden.