Horze
Nevada Stapmolendeken, 200 grams
Horze
Turnout 600D met fleece voering
Op horze.nl kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 69,-
Veel keuze uit betaalmethodes & aankopen op account
Gratis retourneren
Gratis klantenservice & chat
Het hele jaar door heb je verschillende dekens nodig om je paard warm en/ of droog te houden of te beschermen tegen insecten. Weidegang is belangrijk om je paard gelukkig en gezond te houden, dit kan er echter wel voor zorgen dat je je paard soms warm moet houden met een deken of moet beschermen tegen vervelende insecten. Het aanbod paardendekens is daarom enorm, zodat er voor elk paard en voor ieder weertype de geschikte deken verkrijgbaar is. Horze heeft ze allemaal voor je op voorraad; van winterdekens, zomerdekens, vliegendekens, eczeemdekens, zweetdekens, uitrijdekens tot therapie dekens. Wat je ook zoekt, wij hebben het.
Zorg er altijd voor dat de deken van je paard comfortabel zit en goed past. Een te grote deken kan gaan schuiven, voor schuurplekken zorgen en de bewegingsvrijheid van je paard belemmeren. Een deken welke te klein is kan drukplekken en schuurplekken veroorzaken, knellen en je paard belemmeren bij het bewegen. Er zijn dekens met verschillende soorten voorsluitingen zodat je het model kan kiezen welke het meest geschikt is voor de bouw van jouw paard. Loopsplitten of schouderplooien zorgen voor een goede bewegingsvrijheid. Kruissingels houden de deken van je paard goed op de plek. Een staartkoord voorkomt dat de deken opwaait. De meeste outdoor dekens zijn uitgevoerd met een staartflap om inregenen te voorkomen en de staartwortel van je paard droog te houden.
Outdoordekens en waterdichte winterdekens houden je paard warm en droog
Sommige paarden hebben in de winter een dikke wintervacht en kunnen prima genieten van hun weidegang zonder een deken. Voor de meeste paarden is het echter belangrijk ze te beschermen tegen winterse kou, regen en sneeuw met een goed passende waterdichte winterdeken. Horze heeft een groot assortiment gevoerde outdoordekens in verschillende modellen en diktes. Zo kies je altijd de ideale deken die voor jouw paard het meest geschikt is. Voor geschoren paarden zijn er extra dikke varianten en modellen met vast of afneembaar halsdeel.
In het voor en najaar kan een licht gevoerde regendeken je paard droog en comfortabel houden tijdens de weidegang of in de paddock. Regendekens hebben een lichte voering of een binnenstof uit fleece, katoen of nylon. Sommige regendekens zijn voorzien van een liner systeem, een onderdeken welke je in de deken kan bevestigen, waardoor je er in een handomdraai een winterdeken van maakt. Kies voor een ongevoerde regendeken om je paard te beschermen op een regenachtige zomerdag.
Onderdekens en liners zijn ideaal om snel en makkelijker een extra laag toe te voegen aan je regendeken of winterdeken. De meeste onderdekens zijn universeel en te gebruiken voor vrijwel alle winterdekens, regendekens en staldekens. Er zijn ook liners welke je gemakkelijk kan bevestigen in een bijpassende outdoordeken. Onderdekens en liners zijn er in zeer veel diktes.
Staldekens zijn niet waterdicht. Ze zijn er in zeer veel materialen en zijn ideaal voor gebruik op stal. Staldekens zijn er voor in de zomer met een dunne katoenen uitvoering, warm gevoerde dikke staldekens voor in de winter en alles wat daar tussen zit. Wat je ook zoekt, Horze heeft de ideale zomerdeken en staldeken voor elk weertype.
Voor de zomer zijn er speciale vliegendekens welke je paard beschermen tegen vervelende insecten. Heeft je paard of pony last van zomereczeem kies dan voor een speciale eczeemdeken om je paard of pony optimaal te beschermen tegen knutten. Vliegendekens zijn er in een standaard model, met afneembare halsstuk, vast halsdeel, met of zonder buikflap, met een waterdicht gedeelte bovenop de rug en met een gewone of extra grote staartflap. Voor het paardrijden in de zomer hebben we speciale vliegenuitrijdekens in het assortiment. Welk model vliegendeken je ook zoekt; wij hebben de perfecte keuze voor je.
Als je paard bezweet is van een intensieve training of actieve buitenrit dan is een goede cooling down zeer belangrijk. Zweetdekens en cooler dekens voorkomen dat je bezwete paard kou vat, maar zorgen er tevens voor dat overtollige warmte snel wordt afgevoerd. Ze nemen het zweet razendsnel op zodat je paard snel weer comfortabel en droog is. Zweetdekens of staldekens zijn ook geschikt voor gebruik op de trailer of vrachtwagen.
Bij nat of koud weer kan het gebruik van een uitrijdeken, ook wel nierdeken genoemd, handig zijn bij het rijden. Vooral als je geen beschikking hebt over een binnenmanege of rijhal kan het nodig zijn je hele rit of training de uitrijdeken over te houden. Bij wat warmer weer of in een binnenhal kan je de uitrijdeken gebruiken voor het losrijden en uitstappen en tijdens het intensieve werk de deken er af halen. Sommige uitrijdekens zijn waterdicht, anderen zijn uitgevoerd in bijvoorbeeld wol of fleece.
Stapmolendekens zorgen voor een optimale bewegingsvrijheid in de stapmolen of tijdens het longeren of wandelen bij slecht weer. Door het model schuren ze niet op de schouders waardoor schuurplekken worden voorkomen.
Wat voor deken je ook zoekt; de keuzes en mogelijkheden zijn eindeloos. Kies voor een deken uit de Horze collectie of shop er eentje van de topmerken Eskadron, Bucas, Horseware, Kentucky, Back on Track, B Vertigo en Schockemöhle.
Dit antwoord voor deze vraag hangt ervan af over welk type paardendeken je het het hebt. Er zijn zweetdekens, regendekens, winterdekens, staldeken, coolers, vliegendekens, stapmolen dekens en uitrijdekens. Elk deken heeft zijn eigen functie en daarom verschillen ze allemaal in materiaal en gewicht.
Met het gewicht van een paardendeken hebben we het er niet over hoe zwaar de totale deken weegt, maar het gewicht van de vulling waarmee de deken is gevoerd. Deze wordt aangegeven met hoeveel gram per vierkante meter. Niet alle dekens worden gevoerd, in principe geldt het gewicht alleen voor licht gevoerde regendekens, winter outdoor dekens, onderdekens en staldekens.
Ongevoerde regendekens hebben dus een gewicht van 0 g/m². Licht gevoerde dekens beginnen bij 50 g/m² . Turnout winterdekens en staldekens hebben meestal een gewicht tussen 50 g/m² en 300 g/m² maar ze zijn er zeker ook dikker. Onderdekens en liners gaan vaak van 50 g/m² tot 500 g/m². Winterdekens beginnen bij 300 g/m². Ze lopen meestal op tot 600 g/m² maar meestal gebruik je dit gewicht door een onderdeken of liner onder je deken te gebruiken.
In de zomer heb je vaak alleen een zweetdeken of coolerdeken nodig, eventueel een ongevoerde (katoenen) staldeken en een ongevoerde regendeken. In het voorjaar en najaar zijn licht gevoerde dekens tot ongeveer 200 gram noodzakelijk voor paarden met korte vachten of geschoren paarden. Paarden in een warme binnenstal kunnen langer zonder deken staan, staat je paard ook buiten en/ of in een buitenstal dan is een licht gevoerde deken eerder geschikt. In de winter moeten de meeste paarden sowieso worden beschermd tegen tocht, wind en kou met een staldeken of een outdoor winter deken als ze buiten lopen. Ook voor zieke of oude paarden is een gevoerde deken eerder nodig dan voor gezonde paarden. Voor oude paarden kan een gevoerde deken de spieren en gewrichten beter warm houden wat zoveel mogelijk voorkomt dat ze stijf of stram worden.
Bij temperaturen beneden de 5°C is voor geschoren paarden een 300 grams winterdeken vaak een goede keuze. Bij strenge vrieskou kan het verstandig zijn een dikkere deken te gebruiken tijdens de weidegang of om een onderdeken of liner onder je deken te leggen. Voor geschoren paarden wordt een deken met vaste hals of los halsdeel geadviseerd in de winter tijdens de weidegang.
Hou er rekening mee dat paarden vaak beter tegen kou kunnen maar sneller bescherming nodig hebben voor regenachtig, guur weer en veel wind.
Je paard mag echter nooit te warm worden onder een deken waardoor hij gaat zweten. Het kan daarom vooral bij de overgang van seizoenen nodig zijn je deken per dagdeel te wisselen. Kies voor een lichtere vulling deken als je twijfelt hoeveel gram geschikt is.
Voor alle paarden die worden gereden heb je een goede zweet- en/ of coolerdeken nodig. Deze gebruik je het hele jaar door voor een goede cooling down na het rijden en om een bezweet paard op te laten drogen. Ze zijn ook geschikt voor gebruik tijdens het transport op de trailer of vrachtwagen.
Als je je paard het hele jaar door wilt blijven trainen dan is het belangrijk dat de vacht niet te dik wordt. Om je paard te beschermen tegen kou en regen heb je outdoor dekens nodig in verschillende diktes. Voor geschoren paarden is een outdoor deken met vaste hals of los halsdeel aan te raden. Ook is het handig je paard droog te houden bij regenachtig weer in het voorjaar en de zomer. Hiervoor is een ongevoerde regendeken geschikt. Staldekens zijn er om je paard binnen warm en comfortabel te houden. Vooral in koude buitenstallen kan het belangrijk zijn je paard te beschermen tegen kou, tocht en vochtigheid met een staldeken. Ze kunnen in de winter ook worden gebruikt tijdens het reizen.
Vliegendekens zorgen ervoor dat je paard in de zomer rustig kan genieten van de weidegang zonder te worden gestoken en gebeten door vervelende insecten. Heeft je paard zomereczeem gebruik dan een speciale eczeemdeken.
Uitrijdekens kunnen handig zijn tijdens het losrijden in de winter als je gebruik maakt van een binnenhal. Bij het buitenrijden of gebruik in een buitenbak kan het raadzaam zijn een uitrijdeken tijdens de gehele training op te houden. Helemaal bij geschoren paarden in strenge kou en regen.
Zorg er altijd voor dat de dekens voor je paard goed passen en comfortabel zijn. Je paard mag er nooit te warm onder worden en gaan zweten. Horze heeft een enorme collectie dekens voor je paard zodat je altijd de dekens vindt die aan jouw wensen voldoen
Om de juiste dekenmaat van je paard te bepalen kan je hem opmeten. Een dekenmaat wordt aangegeven in bovenlengte en/ of onderlengte. De bovenlengte wordt gemeten van schoft tot staartaanzet. De onderlengte meet je van het midden op de borst tot op het midden van de bil. Dekenmaten worden vaak per 10 cm groter. Er zijn speciale maattabellen welke een indicatie geven welke dekenmaat voor paarden en pony's met welke stokmaat geschikt zijn.
Elk paard is anders gebouwd. Vooral hengsten hebben vaak een wat zwaardere hals en rassen als Friezen, tinkers en fjorden zijn vaak korter en breder dan een standaard KWPN-er. Voor bredere rassen zijn er dekens met speciaal model, meestal aangeduid met "big neck". Ook kan het verschil in schoudernaden of loopsplitten en de verschillende voorsluitingen uit maken hoe de deken valt. Hierdoor kan het per paard verschillen welk merk en model deken het beste past. Tegenwoordig is er ook een speciale "BIB" op de markt welke je om de voorkant van je deken kan slaan voor nog meer comfort.
Vliegen kunnen in de zomer behoorlijk vervelend zijn voor paard en ruiter. Gelukkig zijn er tegenwoordig zeer veel dekens op de markt om het ongemak wat te verzachten. Heeft je paard last van zomereczeem gebruik dan een speciale eczeemdeken.
Zoek je een vliegendeken om je paard te laten genieten van de weidegang zonder te worden gestoken en gebeten? Kies dan voor een model met (eventueel afneembaar) halsdeel, buikflap en (grote) staartflap. Zo is je paard zo optimaal mogelijk bedekt en krijgen vliegen nauwelijks een kans. Vliegendekens met een speciale waterdichte baan over de rug maken het mogelijk de deken op te houden bij een zomers buitje. Vliegendekens met een zebra print demotiveren vliegen op de deken te landen. Speciale vliegenmaskers beschermen de gevoelige ogen van je paard en voorkomen traanogen en vervelende ontstekingen. Er zijn ook modellen waarbij ook de neus en oren worden beschermt.
Voor gebruik op stal of trailer tegen kriebel vliegjes zijn er simpelere modellen op de markt.
Wil je in de zomer genieten van een buitenrit gebruik dan een vliegenuitrijdeken. Deze kan je over je zadel heen gebruiken. Zo is je paard toch beschermt tegen vliegensteken en beten tijdens je rit.