De hoeven van het paard zijn van bijzonder groot belang voor de bloedsomloop en de algemene gezondheid. Enerzijds dragen de hoeven het volledige gewicht van het paard en hebben ze een schokdempende werking waarmee ze de pezen en botten ontlasten. Bovendien maken de hoeven van het paard deel uit van de stofwisseling en zijn ze de teamgenoten van het hart: het hoefmechanisme van de hoef ondersteunt de taak van het hart, namelijk het bloed rondpompen. Op het moment dat het paard de hoef neerzet wordt komt deze onder druk en zet de hoefcapsule uit waardoor bloed in de hoef wordt gezogen. Wanneer het paard het been optilt zal het volume van de hoef afnemen waardoor het bloed weer omhoog wordt gestuwd. Op deze manier ondersteunen de hoeven de bloedsomloop van het paard waardoor schadelijke en giftige stoffen optimaal kunnen worden afgevoerd.
De hoef is de voet van het paard en overdekt met een dikke laag hoorn. De hoornschoen van het paard ziet eruit als één geheel, maar wordt onderverdeeld in meerdere lagen. De hoefzool vormt samen met onder andere de straal en straalgroeven de onderkant van de hoef. Deze past zich aan de ondergrond waarop het paard het grootste deel van de dag doorbrengt aan. Dit is meestal buiten in de wei, in een zand paddock of op zachte bodembedekking op stal. Aangezien het paard daardoor de meeste tijd op een zachte ondergrond staat, kan een buitenrit op de harde weg of op stenige paden een uitdaging worden. De hoef is hier te gevoelig voor geworden waardoor het paard niet meer ontspannen kan lopen. Daarnaast zijn er paarden met erg dunne of gevoelige zolen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de hoeven te snel slijten, maar je liever geen hoefijzers wilt gebruiken om dit te voorkomen. In al deze gevallen kunnen hoefschoenen een uitkomst bieden.
Waarschijnlijk het grootste voordeel van hoefschoenen ten opzichte van klassieke hoefijzers is dat het paard op blote voeten kan blijven, wat verschillende voordelen heeft:
Als je paard momenteel op hoefijzers staat en je bent van plan over te stappen op een blootsvoets paard kunnen hoefschoenen een goede ondersteuning bieden tijdens de anders zeer ingrijpende verandering en acclimatisatie van de hoeven van je paard.
Speciaal ontworpen hoefschoenen kunnen ook worden gebruikt bij het ondersteunen van zieke paarden zoals hoefbevangen paarden of paarden met een hoefzweer. Hoefschoenen kunnen de hoeven van de paarden enigszins ontlasten, hebben een schokdempende werking, zullen de pijn verlichten en het genezingsproces bevorderen.
Omdat de hoeven van elk paard verschillen in vorm en anders groeien, zijn er verschillende hoefschoenen op de markt. Op deze manier zijn er voor elk type paard of pony geschikte hoefschoenen verkrijgbaar.
Enerzijds zijn er hoefschoenen welke om de hele hoef van het paard heen zitten tot aan de hoefballen. Naast dit veel gebruikte gesloten model zijn er ook hoefschoenen die alleen aan het onderste deel van de hoeven worden bevestigd en de hoeven dus niet volledig omsluiten.
Het belangrijkste is dat de hoefschoenen een perfecte pasvorm hebben. Het is bijzonder belangrijk dat de hoefschoenen relatief strak om de hoeven van het paard zitten. Als de hoefschoenen te los zitten kan er vuil in komen, de hoefschoenen kunnen gaan schuren, draaien, verwondingen veroorzaken, afglijden en er zelfs helemaal afschieten als het paard beweegt. Daarentegen mogen de hoefschoenen ook niet zo krap zitten waardoor ze gaan knellen.
Welke hoefschoenen de perfecte keuze zijn voor jouw paard of pony hangt dus af van verschillende factoren.
Zorg dat je de hoeven van je paard van te voren goed schoon hebt gemaakt. Wanneer je vervolgens de hoefschoenen bij je paard aan wilt trekken pak je eerst de hoef op dezelfde manier wanneer je de hoeven uit wilt krabben op. Dan trek je de hoefschoen over de hoef van het paard aan en laat je het paard zijn hoef neerzetten. Wanneer het paard correct in de hoefschoen staat, kan je het met de sluitingen dicht doen.
Om het comfort van het paard zo optimaal mogelijk te maken en om het paard topprestaties te laten leveren op hoefschoenen bieden gerenommeerde fabrikanten zoals Cavallo nu ook hoefschoenen aan voor verschillende disciplines en activiteiten. Zo heeft een hoefschoen voor een buitenrit andere eigenschappen dan een hoefschoen welke wordt gebruikt bij het springen, de dressuur of het rijden van een cross. Net zoals wij mensen verschillende type schoenen hebben voor bijvoorbeeld het hardlopen, voetballen en wandelen.
In onze ruitershop vind je verschillende modellen en uitvoeringen hoefschoenen, voor verschillende disciplines en behoeften:
Om ervoor te zorgen dat de hoefschoenen van je paard perfect passen moet de hoef correct worden opgemeten. Maar voordat je aan meten denkt, moet je eerst de conditie en de algemene toestand van de hoef van het paard controleren en beoordelen. Waar je naar moet kijken is:
De hoeven moeten binnen 10 dagen na het bekappen en behandelen worden opgemeten. Meet altijd een opgetilde hoef, NIET een neergezette hoef welke dus op de grond staat.
De lengte van de paardenhoef wordt gewoonlijk gemeten van de rand van de teen tot het breedste gedeelte van de straal. De breedte van de hoef van het paard wordt gemeten op het breedste deel van de zool.
Aangezien het dragen van hoefschoenen het hoefmechanisme verstoren mogen ze alleen worden gedragen wanneer dat nodig is. Een paard mag dus nooit permanent hoefschoenen dragen.