Spieren en spieropbouw bij paarden

13. januari 2021 / Gids / 3 Minuten
Spieren en spieropbouw bij paarden
De conditie van het paard en de spieropbouw hangen af van verschillende factoren zoals leeftijd, huisvesting en de algehele gezondheidstoestand. Daarnaast speelt ook het trainingsniveau en de voeding evenals de opname hiervan een belangrijke rol. Belangrijk is te beseffen dat een paard nooit meer spieren krijgt, ze kunnen echter wel dikker worden. Dit vereist een zorgvuldig trainingsschema waarbij de verschillende spiergroepen van je paard worden getraind en veel tijd.

 

Wat zijn de oorzaken van een slechte bespiering en spierverlies?

  • Blessure gerelateerde pauzes waarin het paard onvoldoende kan worden getraind.
  • Toenemende leeftijd
  • Onregelmatige of onjuiste training
  • Onvoldoende beweging
  • Stofwisselingsstoornissen
  • Onvoldoende voedingsstoffen als gevolg van slecht voer
paard-eet

Hoe ondersteun ik de spierontwikkeling van het paard?

Huisvesting heeft veel invloed op de spieropbouw van je paard

Voldoende lichaamsbeweging is een belangrijke basis voor de ontwikkeling en het behoud van een goede en gezonde spieropbouw. Paarden welke in een inloopstal worden gehouden of dagelijks voldoende weidegang of toegang tot de paddock hebben bewegen automatisch aanzienlijk meer dan paarden die het grootste deel van de dag op stal staan. In sommige gevallen kunnen paarden zelfs een gebrek aan beweging hebben. Het vrij kunnen bewegen van het paard in de paddock of weide zorgt voor een goede bloedcirculatie in de spieren en soepele gewrichten. Door het grazen rekt het paard zijn bovenlijn op natuurlijk wijze op wat een positieve invloed kan hebben voor een goede spierontwikkeling. Het aanbieden van ruwvoer vanaf de grond stimuleert eveneens een positieve houding van je paard.

galopperend-paard

Do’s en don’ts voor een goede spieropbouw

Om spieren te laten groeien hebben ze een trainingsprikkel nodig. De ruiter moet ervoor zorgen dat het paard zo gelijkmatig mogelijk op beide handen wordt getraind. Daarnaast is een goede warming-up en cooling down erg belangrijk. Zorg in je training voor voldoende afwisseling tussen het aanspannen en ontspannen van de spieren. Het is verstandig zwaardere oefeningen af te wisselen met oefeningen welke makkelijk zijn voor je paard. Geef het paard daarnaast regelmatig pauze door te stappen en het de hals te laten strekken. Hou er rekening mee dat spieren moeten kunnen herstellen om te kunnen groeien, geef het paard dus voldoende rust tussen zware trainingen door. Dit kan door 1 of 2 vrije dagen met weidegang, lichte arbeid of een ontspannen buitenrit.

Het is enorm belangrijk de tijd te nemen de spieren van je paard op te bouwen. De pezen en banden welke aan de spieren vast zitten zijn minder flexibel dan de spieren zelf. Als de spieren te snel te dik worden komt hier teveel spanning op te staan wat kan leiden tot blessures. Het is dus noodzakelijk je paard stapsgewijs en met voldoende afwisseling op te bouwen.

Spieropbouw door grondwerk

Voordat een paard spieren kan opbouwen door te trainen met een ruiter op zijn rug, moeten de spieren enige tijd van tevoren vanaf de grond worden getraind. Dit kan je doen door middel van grondwerk, wat meteen ook een gunstige invloed heeft op de mobiliteit en balans van het paard.

Spieropbouw door het paard te trainen aan de longeerlijn

Werken aan de longeerlijn is bijzonder gunstig voor de spierontwikkeling van het paard. Je kan je paard longeren aan een kaptoom, maar een hoofdstel is ook een mogelijkheid. Om het paard te ondersteunen in de gewenste voorwaarts-neerwaartse houding te lopen en de bovenlijn op te rekken kunnen hulpteugels worden gebruikt. Hou er wel rekening mee dat een hulpteugel alleen een positief effect heeft op de spieropbouw als deze correct wordt gebruikt. Op het moment dat het paard in een houding wordt gedwongen zal er spanning ontstaan welke ervoor zorgt dat het paard geen spieren meer op kan bouwen. Alleen losse en ontspannen spieren functioneren goed. Het gebruik van een hulpteugel kan dus ook een averechts effect hebben. Het voordeel van longeren is dat het paard het gewicht van de ruiter niet hoeft te dragen en niet uit balans kan worden gebracht door een slecht gebalanceerde ruiter.

Cavaletti werk

Het longeren over balken of cavaletti’s heeft een bijzonder positief effect op de spieropbouw van je paard. Om goed over de balken of cavaltti’s te kunnen lopen moet het paard zijn benen hoger optillen waardoor borst-, buik- en rugspieren optimaal worden getraind. De balken en cavaletti’s kunnen op verschillende manieren worden neergelegd. Balkjes lopen heeft niet alleen een positieve invloed op de spieropbouw van je paard, het is daarnaast ook afwissend en uitdagend en helpt het paard alert te maken.

Regelmatig stretchen

Het regelmatig rekken en strekken van de spieren is ook zeer belangrijk om de spieren na een training te regenereren, de pijn te verlichten en de beweeglijkheid en soepelheid van het paard te behouden en te verbeteren.

paard-stretchen

Spieropbouw door Equikinetic

Het longeren met het trainingssysteem Equikinetic is een andere bijzonder doeltreffende manier om de spieren van het paard op te bouwen. Met Equikinetic longeert de ruiter het paard op een vierkante volte met constante stelling en buiging in een hetzelfde tempo. Het is een intervaltraining met regelmatige handwissels en pauzes en garandeert, mits correct uitgevoerd, een gelijkmatige spieropbouw. Intensieve intervaltraining is een populaire trainingsmethode om gericht spieren op te bouwen, jonge paarden voor te bereiden op het werken onder het zadel, het paard sterker mee te maken, om herstelprocessen te ondersteunen of gewoon om het paard fit en gezond te houden.

De voordelen van de Equikinetic zijn:

  • Versterkt de diepe spieren
  • Training van de oppervlakkige spieren (relevant voor de beweging van het paard)
  • Verbetering van de rijdbaarheid
  • Ondersteuning bij het rechtrichten
  • Bevorderen van de concentratie en aandacht
  • Harmonisatie van spieronevenwichtigheden
equikinetic

Spieropbouw door het rijden van het paard

Een paard waarvan de spieren correct zijn voorbereid kan zich onder het zadel verder ontwikkelen. Door het paard correct te rijden, te zorgen voor voldoende afwisseling en het volgen van een geschikt trainingsschema welke is aangepast op de bouw en aanleg van het paard kan een optimale spieropbouw worden bereikt waardoor het paard op zijn best kan presteren.

De volgende oefeningen zijn hiervoor geschikt:

  • Het rijden van heuveltjes en hellingen kunnen bijdragen aan een sterke achterhand.
  • Het rijden van veel overgangen en tempowisselingen
  • Zijgangen
  • Werken met balken en cavaletti’s

Ondersteuning van de spierontwikkeling met geschikte voedingsstoffen en aangepaste voeding?

Om te zorgen voor een goede spieropbouw moet een paard, net als een mens, de juiste voeding krijgen met essentiële voedingsstoffen. Belangrijke voedingsstoffen/ nutriënten welke kunnen bijdragen aan de spieropbouw zijn in eerste instantie eiwitten. Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor de spieren van het paard. Om verzuring of zelfs beschadiging van de spieren te voorkomen, zijn ook antioxidanten van groot belang. Paarden in training moeten daarom worden ondersteund met goed voer en zo nodig supplementen. Naast hooi van goede kwaliteit als basis zijn muesli of brokken hiervoor geschikt. Daarnaast kan je supplementen aan het rantsoen toevoegen, bijvoorbeeld in de vorm van rijstkiemolie ter ondersteuning van de spieropbouw of poeder supplementen welke de meest belangrijke voedingsstoffen bevatten.

Hoe lang duurt het om spieren op te bouwen bij een paard?

Hoe lang het duurt om spieren op te bouwen bij een paard hangt af van verschillende factoren. Zo speelt bijvoorbeeld de leeftijd van het paard een rol. Bij paarden vanaf 18 jaar kan het lichaam veranderen waardoor het paard andere voedingsbehoeften krijgt. Daarnaast speelt genetische aanleg, de algehele gezondheidstoestand, huisvesting en de training van het paard een essentiële rol. Hoe lang een goede spieropbouw duurt is dus per paard verschillend. Het is belangrijk het paard de tijd te geven en het opbouwen van spieren niet te willen overhaasten om blessures te voorkomen.

Meer producten voor een goede spieropbouw
Ontdek meer
Je paard longeren trainen aan de longeerlijn
We laten je zien hoe je je paard moet longeren en waar je op moet letten. Daarnaast geven we je tips voor het kiezen van de juiste uitrusting.
29. juli 29. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
PPID, eerder bekend als ziekte van Cushing, bij paarden
Wat is PPID en Cushing bij paarden? Hier lees je wat het is, welke symptomen er bij horen en hoe je PPID kan behandelen.
05. juli 05. juli 2021 / Gids / 2 Minuten
De behandeling van zomereczeem bij paarden
Wat is zomereczeem bij paarden? Hier lees je hoe je er op de juiste manier mee om moet gaan en waar je op moet letten.
03. mei 03. mei 2021 / Gids / 2 Minuten
Western rijden wat is het eigenlijk?
Wat is western rijden en hoe werkt het? Welke disciplines zijn er in het western rijden en welke uitrusting is daarvoor het meest geschikt?
19. maart 19. maart 2021 / Gids / 3 Minuten