Bitten kunnen op heel veel manieren van elkaar verschillen. Denk daarbij aan de vorm van de bitringen, het materiaal, de dikte en de vorm van het mondstuk. Al deze dingen hebben invloed op de werking van het bit. Welk bit voor jouw paard geschikt is hangt af van de leeftijd van je paard, de graad van africhting, de discipline waarvoor je het bit wilt gebruiken evenals je eigen rijvaardigheid. Elke paardenmond is verschillend. Zo zijn de tong, slijmvliezen, tanden, lagen en het verhemelte van je paard van invloed op welk bit het meest comfortabel is. De persoonlijke voorkeur van je paard speelt ook een grote rol bij je zoektocht naar het geschikte bit. Waar het ene paard heel erg goed reageert op een dubbel gebroken bustrens van sensogan loopt een ander paard misschien veel fijner op een RVS ongebroken watertrens. Daarnaast moet het bit moet altijd correct passen zodat je paard het goed kan accepteren en makkelijk kan aannemen. Soms is het raadzaam bij het kiezen van het juiste bit de hulp van een professional in te roepen zoals bijvoorbeeld van een paardentandarts of rijinstructeur.
Een bit met een enkelgebroken mondstuk houdt in dat het mondstuk in het midden is gebroken. Een enkel gebroken mondstuk is vrij standaard en, afhankelijk van het type bit, geschikt voor de meeste paarden. Zorg bij een enkelgebroken bit altijd voor een mooie gelijke druk op je teugels. Een enkel gebroken bit geeft meer druk op de tong en werkt meer in de op de lagen van het paard. Bij verkeerd gebruik kan een enkelgebroken bit in de mond gaan scharen en tegen het gehemelte drukken, het zogenaamde notenkraker-effect.
Een bit met een dubbelgebroken mondstuk heeft twee scharnierpunten. Het tussenstuk kan verschillende vormen hebben. Een dubbelgebroken bit geeft meer druk op de tong en werkt iets minder in op de lagen. Het kan niet dubbel vouwen waardoor het bit niet tegen het gehemelte kan komen. Ook een dubbelgebroken mondstuk is vrij standaard en kan voor veel verschillende paarden worden gebruikt. Voor jonge paarden kan een dubbelgebroken watertrens of bustrens bustrens een goede eerste keuze.
Een bit met een ongebroken mondstuk wordt ook wel een stang genoemd. Je hebt heel veel verschillende typen stangen, een model met scharen is alleen geschikt voor ver gevorderde ruiters. Een stang kan wel of geen tongboog hebben, hoe rechter het mondstuk des te meer druk er op de tong van het paard komt. Een ongebroken trens kan een goede keuze zijn voor paarden welke de voorkeur geven voor een bit welke niet tot nauwelijks beweegt en zo stil en stabiel mogelijk in de mond ligt.
Een kunststof bit heeft vaak een stalen kern welke is bekleed met kunststof. Soms heeft dit kunststof een lekker smaakje, zoals het bekende appelbit. Kunststof bitten zijn verkrijgbaar in veel verschillende modellen zoals een ongebroken, dubbelgebroken of enkelgebroken watertrens of bustrens maar er zijn bijvoorbeeld ook kneveltrenzen, pessoa bitten of pelham bitten van kunststof verkrijgbaar. Een kunststof trens is vooral geschikt voor paarden die nog moeten wennen aan een bit of welke tot nu toe slechte ervaringen hebben gehad met bitten. Een kunststof bit is nooit koud, smaakt aangenaam en is licht van gewicht.
Bitten van koper kunnen zorgen voor meer speekselvorming waardoor het paard het bit gemakkelijker zal accepteren en aannemen. Koper heeft een aangename zoete smaak wat veel paarden als erg prettig ervaren. Zo helpt sensogan, een koperlegering met onder andere mangaan, bij het reduceren van stress bij je paard. Mangaan is een essentiële voedingsstof voor paarden en breekt de aanmaak van histamine af. Daarnaast verkleurd het minder snel dan koper of aurigan en is daarom erg onderhoudsvriendelijk.
Sommige bitten hebben geen gewone enkele bitring, maar zijn voorzien van meerdere ringen boven elkaar, zoals het pessoa bit. Daarnaast zijn er bitten met scharen aan (pelham bit) of in plaats van bitringen (dressuurstang). Je kan de bakstukken van je hoofdstel vastmaken aan een apart oogje. De teugels bevestig je vast aan één van de ringen. Hoe lager je de teugels vastmaakt hoe sterker de hefboomwerking en des te scherper het bit. Deze bitten zijn net als de meeste andere modellen verkrijgbaar in verschillende materialen. Een pessoa of pelham kan worden gebruikt om wat meer en gemakkelijker controle te houden op het paard. Een dressuurstang wordt, in combinatie met een onderlegtrens, alleen in de hogere dressuur gebruikt voor het zo precies mogelijk doorgeven van de hulpen en het verfijnen daarvan. Bij verkeerd gebruik kunnen al deze bitten precies het tegenovergestelde effect hebben. Bitten met een hefboomwerking moeten daarom met bijzondere voorzichtigheid worden gebruikt! Daarom horen deze bitten alleen thuis in de handen van zeer ervaren en ver gevorderde ruiters met een stille en zachte hand en een onafhankelijke zit.
Dubbel gebroken bustrens, watertrens of in sommige gevallen een kneveltrens.
Kunststof trens of appelbit.
Een koperen bit of een bit van een koperlegering zoals aurigan of sensogan.
Kunststof bit met een smaakje, zoals een appelbit.
Bustrens met eventueel een ongebroken mondstuk.
D-trens met eventueel een ongebroken mondstuk.
Kneveltrens met eventueel een ongebroken mondstuk.
Achterhaal in dit geval eerst de oorzaak waarom je paard dit doet, dit kan bijvoorbeeld zijn omdat je met een te strenge hand rijdt. Gebitsproblemen kunnen hier ook een oorzaak zijn.
Dubbelgebroken watertrens of bustrens.
Scholingsbit.
Probeer eens een bitloos hoofdstel (bitlessbridles).
Pessoa bit.
Pelham bit.