Kieffer
Ergonomic Line III Hoofdstel
Schockemöhle
Equitus Alpha Hoofdstel
Op horze.nl kun je comfortabel online shoppen en ontvang je je producten al naar maar een paar dagen levertijd.
Bestel online en geniet van deze voordelen:
Gratis verzending vanaf € 69,-
Veel keuze uit betaalmethodes & aankopen op account
Gratis retourneren
Gratis klantenservice & chat
Engelse hoofdstellen zijn vervaardigd van premium kwaliteit leder en kunnen opties bevatten als een klassieke hackamore voor bitloze training.
Engelse hoofdstellen zijn verkrijgbaar met klassieke vormgeving en uitstekend vakmanschap. De keuzes in frontriemen, neusriemen en teugels geven de veeleisende ruiter de mogelijkheid om het ideale hoofdstel samen te stellen voor de specifieke behoeften van het paard. Kies klassieke doorgestoken leren teugels, of gladde zachte leren teugels voor gebruik met diverse bitten. Voor bitloos paardrijden kan een standaard traditionele hackamore de voorkeur hebben voor het paard met speciale behoeften. De mogelijkheden bij Horze zijn eindeloos, en het vinden van het ideale Engelse hoofdstel komt aan op persoonlijke voorkeur en budget, maar aan een gebrek aan opties zal het niet liggen.
Welk hoofdstel de beste keuze is voor jouw paard hangt af van verschillende factoren. Onder andere voor welke discipline je het hoofdstel wilt gebruiken, wat voor type paard je hebt, het niveau van africhting en wat je paard prettig vindt om te dragen.
Voor dressuur rijden is een hoofdstel met een gecombineerde, vrij brede aansnoerneusriem vaak de meest gangbare keuze. Paarden die gevoelig zijn voor druk op het neusbeen reageren echter vaak fijner op een hoofdstel met een lage neusriem. Voor de hogere dressuur klassen zijn er speciale stang en trens hoofdstellen, hierbij gebruik je twee bitten. Ze zijn echter niet geschikt voor de beginnende en licht gevorderde ruiter en mogen pas worden gebruikt vanaf de paarden Z1.
Springruiters of eventing ruiters kiezen vaker voor een hoofdstel met een smalle gecombineerde neusriem of voor wat hetere paarden een hoofdstel met Mexicaanse neusriem. Deze kruist boven op het neusbeen en heeft een vrij scherpe inwerking.
Daarnaast kan je voor paarden die erg gevoelig zijn op het hoofd of welke het hoofdstel minder makkelijk accepteren een Rambo Micklem of ander anatomisch hoofdstel overwegen. Deze hoofdstellen zijn zo ontworpen dat ze zo min mogelijk over de zenuwen van het paardenhoofd lopen.
Bij alle bovenstaande hoofdstellen kunnen verschillende soorten bitten worden gebruikt om zo de optoming van je paard zo passend en comfortabel mogelijk te maken.
Bitloze hoofstellen kunnen een goede keuze zijn voor ruiters die liever geen bit in de mond van hun paard gebruiken of voor paarden die het bit lastig accepteren. Dit kan ook in de vorm van een hackamore.
Binnen de westernsport wordt met totaal andere modellen en uitvoeringen hoofdstellen gereden.
Voor jonge paarden kan het dragen van een hoofdstel en bit allemaal nog wat onwennig zijn. Het is daarom mogelijk te beginnen met een bitloos hoofdstel bij een jong paard. Dit wordt veel gedaan binnen de westernsport maar is ook zeker een goede manier om een gewoon rijpaard mee af te richten. Op deze manier bescherm je de gevoelige mond van je jonge paard en geef je het de tijd eerst te wennen aan alleen het hoofdstel.
Wil je je jonge paard wel graag africhten met een bit dan is een simpel hoofdstel met een zacht bit een goede eerste keuze. Welk bit je paard het prettigste vindt is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Meestal wordt een bustrens in het begin goed geaccepteerd.
Echter blijft het belangrijkste bij het opleiden van een jong paard ten alle tijde een comfortabele, goed passende en vriendelijke optoming in combinatie met veel ervaring, geduld en een zachte hand.
Het goed afstellen en passen van een trens hoofdstel is belangrijk. Een hoge Engelse neusriem of gecombineerde neusriem moet twee vingers onder het jukbeen zitten. Let op dat je deze nooit te strak dicht mag doen. Er moeten gemakkelijk twee vingers tussen de neusriem en het neusbeen van je paard passen. Op officiële wedstrijden kan hierop worden gecontroleerd!
De keelriem moet zo zijn afgesteld dat je een vuist tussen de kaak en keelriem kan zetten. Een te losse keelriem verliest zijn functie waardoor het hoofdstel van het hoofd kan glijden. Een te strakke keelriem is echter oncomfortabel voor je paard. Het sperriempje moet aangesloten zitten maar niet strak. Ook hier moeten twee vingers tussen passen. De bakstukken zitten aangesloten maar het moet bij het omdoen van het hoofdstel geen trekwerk zijn om het hoofdstel over de oren te krijgen, dit moet makkelijk gaan. Het bit moet echter ook niet te los in de mond hangen.
Een goed passend hoofdstel helpt je zo optimaal mogelijk te kunnen communiceren met je paard en je hulpen zo licht mogelijk over te brengen. Twijfel je over de afstelling van je hoofdstel bij je paard vraag dan een professional dit te controleren.